Kokoswater project

Op initiatief van de SPWE (Stichting Productieve Werkeenheden) is ervoor gekozen om de kokossector in coronie met verenigde krachten te ondersteunen en te versterken.Het initiatief vloeit voort uit  diverse activiteiten met betrekking tot de ontwikkeling van ondernemerschap in het district. Hoewel er meerdere mogelijkheden zijn voor de ontwikkeling van diverse sectoren in het district is besloten om te focussen op de versterking van één soort product en de daarbij behorende productenlijn. Landbouw is een van de belangrijkste bestaansmiddel in coronie. Bekende producten van kleinlandbouwers in het district zijn kokos en fruit.

Er is gekozen voor de kokos vanwege onderstaande aspecten:

  • Coronie is rijk aan kokosbomen, en er is voldoende kokosareaal beschikbaar om een kokosindustrie te rechtvaardigen. Relatief gezien een van de grootste landbouw sector waar de bevolking een bestaan vindt.
  • Hoewel betrouwbare cijfers vooralsnog ontbreken is het een duidelijk traceerbaar deel van de  samenleving die (bij)verdient met het verwerken van kokos of met het maken van producten met  toegevoegde waarde. Te denken valt aan de  droge kokosnoot, kokos water, de printa bezem, de kokosolie, de kokosmelk en de kokosmatten; slechts een greep uit de producten die van en uit kokos kunnen worden gemaakt. Het verwerken van kokos is dus ideaal in dit distrikt. Alles is aanwezig behalve een goed ondernemersteam met ditto financieel beheer en marketing strategie.
  • De potentie voor afzet van kokoswater en kokos (bij)producten regionaal en internationaal is sterk aan het toenemen vanwege z`n voedingswaarde. kokos is één van ‘s werelds meest gebruikte voedingsproducten en neemt de vijfde plaats in voorafgegaan door (1)rijst, (2)suiker, (3)maïs, (4) cassave en (5)kokos.
  • Kokos is volgens onderzoekingen geschikt voor veel ontwikkelingslanden, omdat het snel groeit onder droge omstandigheden in arme grond en een hoge voedingswaarde heeft.

Vertegenwoordigers van de bovengenoemde organisaties en individuen hebben zich  gebundeld in een organisatie, namelijk Response Team Coconut (RTC).

Tot nu gerealiseerd:

  • Training voedselverwerking en HACCP waaraan 17 voedselverwerkers mee hebben gedaan.
  • Momenteel zijn de voorbereiding van de teelt trainingen in volle gang.

Gebieden/ districten waar de SPWE actief is, zijn: Wageningen, Brokopondo, Apoera, Coronie en Boven Suriname.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *